Fiskemetoder

copyright Frank Nilsen


Fiskemetoder


Få fiskeslag gir deg en så god kamp under meite som det suteren gir, uten at fisken trenger å være et beist, fra cirka 500 grams størrelse og oppover så er det en kamp på lettere fiskeutstyr. Her i Aust-Agder har vi ikke så mye 2kg pluss fisk, føler at det er mest 1kg til 1,5kg fisk, men ved å velge noe lettere fiskeutstyr så blir opplevelsen og kampen uansett spennende.


Det jeg har vokst opp med av metoder faller jeg ofte tilbake til, det vil si en enkel krokk rett på sena, så på med agn og kaste ut og se etter bevegelsen i sena, men tar opp noen av metodene jeg har delvis testet ut og lest om.


Finne suteren, en del av jakten:


Det er hovedsakelig to metoder som brukes, den ene er tidskrevende men mer spennende mens den andre er ganske enkel. Første er å speide rundt selve vannet opptil flere ganger for å faktisk se fisken eller tegn til fisk. På noen steder så er det mulig å se selve fisken rote rundt og lete etter mat, er selvefølgelig ekstra spennende å kunne se fisken ta agnet ditt, men krever fort en del tid for å finne fisken og at de riktige forholdene er på plass. Hvis fisken ikke er til å se så gjelder det å se etter unaturlige bevegelser i siv og annen vegetasjon, i tillegg så pleier også suteren å rote såpass i bunnen at den lager en liten sti med bobler etter seg, typisk at 4-5 små bobler kommer opp etter hverandre. Er du heldig så kan du også se at den ruller og plasker i overflaten, dette gjør den mest på kvelden eller tidlig på morgenen.


Hvis det ikke er så mye tid til å speide rundt så er det normalt best der du kan se at siv stopper opp og liljene tar over, på normalt på ganske grunt vann. Fòr opp plassen, normalt så burde det vise tegn til suter etter ikke for lang tid.


Ellers så er suteren kjent med å svømme sin faste matrunde, så hvis du først finner suteren på en plass så er den plassen ganske trygg på at den vil gi deg fangst også i fremtiden.


Fisken er gjerne på en meters dyp eller grunnere, så ikke bli overrasket om du får napp rett under stangtuppen. Hvis de du fisker med er mer støyete og av den urolige typen så ville jeg anbefale å fore opp 5-10meter unna fiskeplassen så ikke fisken blir skremt, er du alene og holder deg i ro så kan det godt fores opp få meter fra vann hvor du også kan se for og agn, meget spennende når det er mulig.


Foring:


Foring er ikke et krav men øker sjansen betraktlig til å få fisk i utgangspunktet da suteren reagerer meget positivt på foring, suteren lar seg lure litt ut fra sin svømmerute med godt fòr. Normalt så er "fasiten" å fore 3 dager på rad på samme plass, så gi plassen en dag pause, for å så fiske på denne plassen noen kvelder. Det fores også før selve fisket starter.


Må innrømme at jeg normalt forer og fisker samme dag og føler at fangtsen normalt er bra uansett, uansett så vil foring normalt virke veldig bra for å øke fangsten.


Når det gjelder type fòr så finnes det veldig mye forskjellig å velge mellom, det kan brukes enkle og grove kornblandinger du får kjøpt på en vanlig dagligvare, kombinert med noen oppklippet mark og vanlig mais så har du en god start, alt blandet med vann for å formes som små klumper med herlighet for suteren, deretter kastet dette ut på ønsket fiskeplass.


For de som ønsker å dra det lengre så finnes det mye ulike fòr å få kjøpt i noen fiskeutstyrbutikker, ellers bra utvalg på nettet (avkrokenfisk.no, ebay, skittfiske.no). Her får du mange ulike alternativer, fargetilsetninger, smakstilsetninger, boilies i alle størrelser osv.


En ting som er lurt å ta hensyn til med foringer er om det er mye småfisk eller sørv i vannet, er det formye smått så bør større biter med fòr blanding brukes så ikke alt blir spist opp med en gang, er det i tillegg ved mye sørv så må bevegelig fòr som mark droppes da sørven lar seg lokke ned til bunnen av bevegelsene, kjør heller på med større boilies eller mais.


Når det gjelder smaker så er det nesten for stort utvalg, men suteren er kjent for å like søte smaker, hører skrytt av annanas, jordbær, tutti frutti og lignende skal virke bra. Har litt forskjellig i bestilling så jeg kommer tilbake til hva jeg får suksess med, har pr nå brukt et gult fòr som er laget en veldig søtt plante, dette er som pulver, har blandet dette enkelt og greit med mais, føler at det til nå har vært en sikker vinner til fangst.


Selve fiskingen:


Enkel krokk


Som nevnt i starten så havner jeg for tilbake i gamle vaner, altså enkel krokk, på med agnet og kast ut, så følge med på sena. Siden behovet for å kaste langt normalt ikke er nødvendig ved suterfiske så unngår jeg å bruke noen form for blylodd, i tillegg brukes normalt en stang på 10 eller 12 fot til suterfiske, så nesten ikke nødvendig å kaste ut men vippe agnet ut der du vil fiske.


I tillfeller der det er mye sørv så er det dessverre ikke noen vei utenom å ha på et lite blyhaggel eller to for å komme fort nok ned til bunnen for å unngå sørven, i noen tilfeller hjelper det med litt større agn som boilies.


Reaksjonen når fisken biter varierer mye, iblant så er det så vidt noe bevegelse i sena mens andre ganger tar den fort avgårde, det vikitgste er å følge med og få krokken fisken skikkelig.


Dupp


Jeg har prøvd med litt forsiktig med å fiske med dupp, dette ser ut som å være favorittmetoden til de fleste andre suterfiskere, så jeg skal forsøke meg mer på dette og gi det en god sjanse.


Enten så fiskes det med vanlig antennedupp, hvor agnet skal ligge perfekt på bunnen, dette krever at dybden må sjekkes for å finne den perfekte avstanden under duppen. Når tilpasningen er gjort så vil en tynn antennedupp enkelt kunne vise når suteren eller andre fisk er på agnet ditt.


Den andre metoden som virker mest vanlig er overblyet antenndupp, det vil si at du blyer duppen slik at den flytter perfekt, deretter setter du på et ekstra blyhaggel som setter på ca 10-15 cm fra krokken, slik at duppen går under vann, poenget er da at det siste haggelet skal ligge på bunnen, dermed ligger krokken med agnet fint presentert for fisken, når fisken kommer å tar agnet så løfter den haggelet og duppen spretter opp til overflatten, så tilslag. Det er vikitg at dette siste haggelet har lav vekt så fisken ikke reagerer når det løfter haggelet.


Det finnes selvfølgelig mange andre måter å fiske med dupp på og i tillegg mange ulike dupper, håper å få tatt noen bilder med eksempler som jeg legger ut etterhvert.


Bolt rig:


Ellers så har karpemetoden også vært noe som blir brukt mer, personlig så har jeg ikke testet den og vet ikke om jeg vil, jeg forestrekker å krokke fisken selv, tar en rask forklaring på en av metodene der, lettest å vise med bilde som jeg har lånt fra en side om karpefiske.

Som du ser på bilder over så er det noe mer komplisert fiske, poenget her er at fisken suger i seg agnet som henger på en tynn tråd fra krokken, krokken blir dratt med inn i suget, når fisken svømmer videre så vil søkken sørge for at fisken blir krokket, så tar selvfølgelig fisken avgårde så fiskeren ser dette på stangen, ofte brukes nappvarslere ved slik fiske.


Årsaken til dette med nappvarselere er når det fiskes om natten og fiskeren har problemer med å følge med etter napp pga alt er mørkt, mens noen andre sover litt mens nappvarselen er vekkeklokken.


Skal også teste denne metoden en gang men foretrekker å følge med selv og gamble på tilslag når jeg føler det er rikitg, men det er mest brukt på karpe som er normalt en del vanskeligere å fiske enn suter og hvor det oftes fiskes hele natten.


Annet utstyr:


Anbefaler å alltid ha med en skikkelig håv, helst med langt skaft så fisken er mulig å få på land. I tillegg har jeg fått meg veienett som er mer skånsom mot fisken når den skal veies. I tillegg er det ofte litt fjell eller annet hard grunn der jeg fisker så har også fått tak i en avkrokkingmatte, både veienett og avkrokkingsmatte fås billig via skittfiske.no.


Huskeliste for en enkel tur:


Håv, veienett, digital vekt, avkrokkingmatte, krokker i ulike størrelser, haggel i ulike størrelser, ulike dupper, fòr, agn (mark, mais, boilies), myggmelk


Eksterne linker:


En flott historie med noen tips og stor fangst fra Hooked, her

her


Nok en fin historie om nok en fisker med suterfeber:) les her

her


Suteren sin oppførsel, se video under, gjerne gå inn på youtube video og lik den.